IpCAm

Februarie 01, 2017

COMUNICAT

          Primarul municipiului Bârlad, av. Dumitru Boroș, aduce la cunoștință publică obligațiile și răspunderile ce revin instituțiilor publice, agenților economici, celorlalte persoane juridice precum și cetățenilor din urbe, pe timpul anotimpului de iarnă, în conformitate cu Hotărârea nr. 236 din 29.09.2006 a Consiliului Local Municipal Bârlad.

Obligații și răspunderi:

 • să întrețină, în stare corespunzătoare, împrejurimile imobilelor și, acolo unde este cazul, să asigure curățirea și întreținerea, permanentă, a șanțurilor și podețelor, în zona acestora;
 • să asigure curățenia trotuarelor, să înlăture zăpada și gheața și să execute desfundarea rigolelor.
 • să curețe zăpada, țurțurii de gheață și să distrugă buruienile de pe terase, de pe sațiul dintre blocuri, să desfunde jgheaburile și burlanele, luând măsuri de siguranță pentru evitarea accidentelor;
 • zăpada se va îndepărta, de pe trotuare și de partea carosabilă a arterelor de circulație, astfel încât, să nu stânjenească circulația pietonilor și să rămână libere gurile de canal și capacele de gaze naturale;
 • se interzice creearea de obstacole, depozitarea de materiale, obiecte sau alte produse, pe drumurile și pe trotuarele publice.
 • este interzisă abandonarea pe domeniul public a mașinilor, caroseriilor sau părților de autovehicule, precum și a unor materiale de construcții.
 • să nu oprească, să nu staționeze ori să nu parcheze autovehicule pe trotuare, spații verzi, parcuri și în locurile de parcare din fața instituțiilor publice, unde acest lucru este interzis prin semne de circulație.

 

 • este interzisă ocuparea suprafețelor de teren aparținând domeniului public și privat al municipiului Bârlad fără acordul primăriei, în condițiile respectării legii.

 

 • utilizarea aleilor, spațiilor verzi și al parcurilor drept locuri de depozitare a deșeurilor menajere ori a celor rezultate din demolări, precum și utilizarea ca loc de parcare a autovehicolelor.

 

Contravenții și sancțiuni

 

     Nerespectarea prevederilor prezentei Hotărâri constituie contravenții și se sancționează după cum urmează:

 • cu amnedă de la 100– 500 lei pentru persoanele fizice și de la 500 – 2.500 pentru persoanele juridice în condițiile încălcării art. 1, art. 2 alin. 1,2,3,5 și art. 3;
 • cu amendă de la 200 – 1.000 lei pentru persoanle fizice și de la 1.000 – 2.500 lei pentru persoanele juridice în condițiile încălcării prevederilor art. 2 alin. 4 și 6, art. 4, 6,7,8,9,10, 11, 12,13,14,15,16,17,18,19,20 și 21.

Sancțiuni complementare: 

 • confiscarea bunurilor folosite sau rezultate din contravenție;
 • cu suspendarea sau anularea, după caz, a avizului acordului sau autorizației de exercitare a activității;
 • închiderea societății;
 • blocarea contului bancar;
 • suspendarea activității agentului economic;
 • desființarea lucrărilor și obligativitatea aducerii terenului la starea inițială.

 

Sancțiunile complementare se aplică în funcție de natura și gravitatea faptei și ele pot fi cumulate și cu sancțiunile contravenționale.

 

COMUNICAT

Ianuarie 14, 2017

DRAGI BÂRLĂDENI,
Anul 2016 a fost anul în care s-au arătat roadele curajului dv. și dorința de schimbare a destinului orașului Bârlad. Am rămas uniți și încrezători în propriile forțe! Anul 2016 a fost un an excepțional. Am reușit să sudez în jurul meu o echipa de consilieri locali determinați, alături de care nu avansăm doar promisiuni ci strategii și viziuni concrete pentru oraș. Am început deja să oferim localitații noastre proiecte realizate și facem pași importanți pentru implementarea altor proiecte necesare ridicării gradului de confort al bârlădenilor. Multumesc tuturor celor care au avut încredere în mine si îi asigur de întreaga mea considerație si respect.
Urez tuturor un AN NOU 2017 plin de împliniri, bucurii și speranțe împlinite! LA MULȚI ANI SI DOAMNE AJUTĂ!Primarul Municipiului Bârlad av Dumitru Boroș.

Ianuarie 14, 2017

HOTARAREA NR.170 DIN 08-12-2016 privind aprobarea Schemei de ajutor de minimis pentru stimularea investițiilor și crearea de noi locuri de muncă pe teritoriul Municipiului Bârlad prin acordarea de reduceri la plata impozitelor și taxelor locale.

HOTARAREA NR.170 DIN 08-12-2016 privind aprobarea Schemei de ajutor de minimis pentru stimularea investițiilor și crearea de noi locuri de muncă pe teritoriul Municipiului Bârlad prin acordarea de reduceri la plata impozitelor și taxelor locale.

Case memoriale

Casa Silvian

Bd. Epureanu, nr. 26

IMG_3475 Imobilul, construit în primii ani ai perioadei interbelice de către inginerul SILVIAN, a funcţionat în perioada comunistă drept casă de oaspeţi a P.C.R., iar între anii 1990-1992   C.P.U.N.-ul l-a dat Academiei Bârlădene.

 

 

 

Casa Armeanu

Bd. Epureanu, nr. 24

IMG_3481 A fost construită acum un secol şi a fost şi este proprietatea  fam. ARMEANU.

 

 

Capela “Sf. Stelian”

Bd. Epureanu, nr. 19

IMG_3484 A fost edificată în primii ani ai sec. XX, în incinta Şcolii Profesionale de Fete “N. Roşca Codreanu”.

 

 Casa Ioan Dumitrescu

Str. Mihail Kogălniceanu, nr. 4.

  IMG_3492

 

 

Şcoala Profesională de Fete “N. Roşca Codreanu”

Bd. Epureanu, nr. 19

  IMG_3485 IMG_3487

Fotografiile reprezintă pavilionul central şi corpurile laterale (realizate în perioada interbelică), construite în jurul casei lui GHEORGHE OPRIŞAN, casă boierească de la 1827. În apropiere se afla casa ROŞCA CODREANU, dispărută astăzi, ceea ce explică existenţa străzii cu acelaşi nume.

 

Casa Şaraga

Str. Mihail Kogălniceanu, nr. 3

 IMG_3495

Str. Mihail Kogălniceanu, nr. 6.

IMG_3497 Imobil construit la finele veacului al XIX-lea de către doctoral TEODOR CERCHEZ – iniţialele numelui său se pot vedea în medalionul situat deasupra uşii de la intrare. A servit drept locuinţă acestei remarcabile personalităţi care printre altele a deţinut funcţia de director al Spitalului “Bârlad şi Elena Beldiman”între anii 1891-1898.

                                                                        

Şcoala Primară de Fete şi Băieţi

Str. Constantin Hamangiu, nr. 16

 IMG_3499


Podul Verde

Str. Constantin Hamangiu, nr. 26

IMG_3509 Primul pod de beton armat construit în anul 1847.

 

Liceul de Fete “Iorgu Radu”

Str. Nicolae Bălcescu, nr. 6

IMG_3514 Primul liceu de fete construit în deceniul patru al secolului XX, poartă numele boierului filantrop IORGU RADU.

 

Spitalul Municipal de Urgenţă “Elena Beldiman” –Secţia TBC

Str. Nicolae Bălcescu, nr. 22

IMG_3518 Deşi destinaţia iniţială a clădirii a fost pentru funcţionarea unui liceu industrial, ulterior aici au funcţionat alte instituţii. În partea din dreapta a curţii din faţă a funcţionat închisoarea oraşului până la instalarea regimului comunist.

 

Liceul de Băieţi “Gh. Roşca Codreanu”

Str. Nicolae Bălcescu, nr.

 IMG_3520

 

Casa Călinescu

Str. Nicolae Iorga, nr. 16

 IMG_3524

 

Casa Corbu

Str.Nicolae Bălcescu

IMG_3526Construită de CONSTANTIN CORBU şi soţia sa Aglaia Botez, care prin testament au făcut numeroase donaţii, printre care Secţia de Chirurgie a Spitalului “Bârlad Beldiman” singurul pavilion păstrat după demolarea spitalului pâna în anul 2004.

 

Liceul Teoretic “Mihai Eminescu”

Str. Mihai Eminescu nr. 1

IMG_3533 Destinaţia iniţială a clădirii a fost aceea de liceu militar.

 

 

Şcoala “V. Pârvan”

Str. Republicii, nr.85

IMG_3543

 

Casa Naţională “Stroe S. Belloescu”

Str. Republicii, nr. 149

IMG_355129 noiembrie 1909 – prof. onorific STROE S. BELLOESCU donează Primăriei clădirea actuală, sub numele de “Casa Naţională” cu menţiunea: …”Acest aşezământ nu va putea servi decât numai ca bibliotecă publică, pinacotecă şi muzeu”.

 

 

Casa Greceanu, azi Protoieria Bârlad

Str. Nicolae Bâlcescu, nr. 10

IMG_4260 Clădirea, una dintre cele mai vechi case boiereşti din Bârlad, a fost construită pe la 1830 de către familia Ioan Greceanu, originară din Sudul Basarabiei. Dintre personalităţile care au frecventat această casă a fost principele Carol I, venit pentru prima data la Bârlad în anul 1967.

 

Biserica “Sf. Ilie” a breslei blănarilor

Str. Paloda, nr. 14

 IMG_3554

 

Biserica “Vovidenia” şi “Cuvioasa Paraschiva”

Str.Ştefan cel Mare, nr.1

 IMG_3563

 

Biserica “Sf. Spiridon” şi “Buna Vestire”

Str. Vasile Pârvan, nr. 6

 IMG_3883

 

Biserica “Sf. Dumitru”

Str. Vasile Lupu, nr. 1

 IMG_4191

 

Biserica “Adormirea Maicii Domnului” (Biserica Domnească)

Str. Piaţa Victoriei, nr. 1

IMG_4192

 

Banca Tutovei

Str. Nicolae Iorga, nr. 4

 IMG_4187   IMG_4188

 Clădirea şi instituţia au fost ridicate de Ioan Dumitrescu în primii ani ai secolului XX. Arhitectonic ea se încadrează în stilul eclectic al caselor boiereşti din veacul anterior.

 

 Hotel Premier

Str. Republicii, nr. 219

 IMG_4204 Edificiul a aparţinut Băncii Naţionale A României.

 

Str. Republicii, nr. 223

IMG_4213 Clădirea a fost una din casele boiereşti constuite în secolul XIX.

 

S.C. Crizantema S. R. L.

Str. Republicii, nr. 271

IMG_4218 Imobilul, datând de la mijlocul sec. XIX-lea, a fost cumpărat de un grup de bârlădeni, care au înfiinţat Banca Populară “Deşteptarea în anul 1906.

Casa Tuduri, azi Casa Monu şi Darabană

Bd. Epureanu, nr. 3

IMG_4346Monument de arhitectură neoclassic, construită în prima jumatate a sec. XIX-lea de către Iacob Kimber. Casa a fost vândută Catincăi Tuduri în anul 1860. Monumentul a păstrat ornamentele specific stilului architectonic din secolul anterior. Între anii 1868-1870 în saloanele boiereşti de la parterul casei a funcţionat Şcoala Nr. 4 de Băieţi, printre elevii căruia s-a numărat Al. Vlahuţă.

Casa Sturdza

Str. Vasile Pârvan, nr. 4

IMG_4231Pe un teren de cca un hectar, boierii Ştefanache şi Safta Sturdza au construit în primii ani ai secolului al XIX-lea clădirea cu un singur cat, care a servit familiei drept reşedinţă. Locuinţa familiei Sturdza Bârlădeanu găzduia în încăperile ei personalităţi marcante ale vremii: Al. I. Cuza, Manolache Costachi Epureanu , Mihail Sturdza, etc.

 

Casa Guriţă

Str. Constantin Hamangiu, nr. 4

IMG_4250 A fost reşedinţa preşedintelui P.N. L. din Bârlad, Ioan Guriţă.

 

Muzeul „Vasile Pârvan”

Str. Vasile Pârvan, nr.1

IMG_3881Palatul administrativ,constuit în anul 1890, a fost sediul prefecturii judeţului Tutova pâna la reforma administrativă a regimului communist din anul 1950. În partea opusă a fost sediul Tibunalului judeţului Tutova numit Curtea cu Juri.

Centru Mihai Eminescu

IMG_4415“Casa Roşie” – locuinţa directorului Şcolii Normale, edificiul datează de la sfârşitul secolului al XIX-lea.