TURISM

Iulie 30, 2018

Anunt de presa incepere proiect

 

 

 

Noiembrie 15, 2017

Primăria Municipiului Bârlad a demarat proiectul de strângere de date și informașii cu privire la toate tipurile de transport în vederea realizării Planului de Mobilitate Urbană Durabilă, studiu impus de Uniunea Europeană și necesar accesării de fonduri europene în perioada 2014-2020.

Avem rugămintea ca în urmatoarele 15-20 de minute să răspundeti obiectiv la întrebările de mai jos și să contribuiți activ la elaborarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă a Municipiului Barlad.

Click >AICI<

August 30, 2017

HOTARAREA NR.170 DIN 08-12-2016 privind aprobarea Schemei de ajutor de minimis pentru stimularea investițiilor și crearea de noi locuri de muncă pe teritoriul Municipiului Bârlad prin acordarea de reduceri la plata impozitelor și taxelor locale

HOTARAREA NR.170 DIN 08-12-2016 privind aprobarea Schemei de ajutor de minimis pentru stimularea investițiilor și crearea de noi locuri de muncă pe teritoriul Municipiului Bârlad prin acordarea de reduceri la plata impozitelor și taxelor locale.

Omagiu Poetului Național

12

Ianuarie

ZILELE EMINESCU, LA BÂRLAD

Astăzi, sub egida Primăriei şi a Consiliului Local Bârlad, în colaborare cu Asociaţia Bibliotecarilor din România (ABR)–Filiala Vaslui, la Centrul „Mihai Eminescu” Bârlad au debutat, în prezenţa dlui primar av. Dumitru Boroş, “Zilele Eminescu”, ce se desfăşoară în perioada 12-15 ianuarie 2019 .
Cu începere de la ora 10.00, sub genericul OAMENI DE CULTURĂ PRIN FAPTE, a avut loc, cu participarea autorilor, lansarea volumelor: “Semne grafice de recunoştinţă”, de Gh. ALUPOAEI, “Istorie, familie, tradiţie şi dăruire”, de Valeriu LUPU.
Despre volumul sculptorului Gh. Alupoaei au luat cuvântul: dr. Valeriu Lupu, Geta Modiga, Alina Tănase, prof. Costel Giurcanu şi col.(r) Mihai Focşa.
În deschiderea manifestării, primarul Dumitru Boroş le-a transmis participantilor un gând de început de an, la fel ca si preşedintele ABR – Filiala Vaslui, Valentina Lupu.
Într-o manieră absolut admirabilă, Dan Ailincăi, din localitatea Văleni, judeţul Vaslui, le-a oferit participanţilor un inedit moment poetic. Recitatorul a surprins plăcut şi prin costumul popular purtat la acest eveniment.
La rândul său, primarul Dumitru Boroș a oferit un dar aparte Centrului „Eminescu”: poezia „Sus în curtea cea domnească”.
„Am primit această poezie cu dedicație din partea prietenului nostru comun Lucian Vasiliu, om de aleasă cultură și noblețe care nu și-a uitat niciodată orașul din care a plecat. Rare sunt numele de localități pomenite în scrierile lui Eminescu! Aceasta odă și cronică în același timp, în care Poetul Național vorbește despre Bârlad, trebuie să stea la poarta de intrare a Centrului „Eminescu”, pentru că ea face onoare, dă identitate și personalitate municipiului nostru”, a spus primarul Dumitru Boroș
Activitățile Centrului dedicate Poetului Național vor continua și pe 13 ianuarie 2019, cu începere de la ora 12.00, sub genericul EMINESCU SUNT EU. Atunci vor susține expuneri pe această temă invitaţii Gruia NOVAC, Teodor PRACSIU, Petruş ANDREI, Laurenţiu CHIRIAC și Roxana GALAN. Activitatea se va încheia cu un moment muzical – artistic susţinut de elevele Bejinariu Raluca, Botaş Claudia, Parpalea Ana Maria, coordonate de prof. Cornel PLEŞU. Moderator: Geta MODIGA.
Pe 15 ianuarie, între orele 08.00 și 16.00, De Ziua Culturii Naţionale, va avea loc activitatea „Acasă la Eminescu, în Bârlad”
Invităm cadrele didactice şi elevii din instituţiile şcolare din municipiul Bârlad şi localităţile limitrofe să viziteze Centrul „Mihai Eminescu”, ce deţine un impresionant patrimoniu eminescian, sau să susţină activităţi cultural-educative dedicate semnificaţiei acestei zile.
Vă aşteptăm cu drag! ACCESUL ESTE LIBER!

Situație Străzi Și Acțiuni Întreprinse

11

Ianuarie

   logo                                                         

MUNICIPIUL BÂRLAD

Informare publică 11.01.2019

Acțiuni întreprinse pentru combaterea efectelor căderilor abundente de zăpadă

Acțiunile de deszăpezire a străzilor din municipiu au continuat și în timpul zilei de astăzi, fără încetare, din dispoziția Primarului Municipiului Bârlad, av. Dumitru Boroș.

Utilajele SC CUP SA Bârlad au fost prezente, până la această oră, conform evidenței societății, pe aproape 80% din arterele din localitate. S-a intervenit cu un număr de cinci sărărițe, șase buldoexcavatoare cu lamă, un tractoraș cu lamă pentru trotuare și două autogredere. Însă, din cauza cantității foarte mari de zăpadă căzute, circulația se desfășoară în continuare în condiții de iarnă. Din nou au fost semnalate și constatate situații în care accesul utilajelor de deszăpezire a fost îngreunat de mai multe autoturisme staționate neregulamentar pe carosabil. În intervalul orar 14.00-16.00, șoferilor de pe utilajele de deszăpezire li s-a acordat o pauză de odihnă, pentru ca după ora 16.00 ei să își reia activitatea.

Primarul Dumitru Boroș, atrage atenția că, atât proprietarii de apartamente din localitate (de la etajele superioare), cât și agenții economici, potrivit prevederilor Hotărârii de Consiliu Local nr. 22/2002, art. 1, lit. (n, (o și (p au obligația de a îndepărta țurțurii de gheață de la aticul blocurilor, precum și zăpada și gheața de pe trotuare. Tot astăzi, de la nivelul Serviciului de Gospodărire au fost emise nouă somații către agenții economici care nu au respectat prevederile hotărârii menționate, punându-li-se în vedere că nerespectarea obligațiilor ce le revin se sancționează cu amenzi cuprinse între 1.000 lei și 2.000 lei. Totodată, au fost transmise și atenționări către toate asociațiile de proprietari din municipiu, unde deja au fost semnalate probleme în privința țurțurilor, proprietarii de apartamente de la etajele superioare fiind informați că, în cazul producerii unor accidente sau avarii ale unor bunuri, ei sunt direct răspunzători.

De asemenea, Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență atenționează că va acorda sprijin asociațiilor de proprietari pentru îndepărtarea țurțurilor doar acolo unde accesul autoscării din dotare se va putea face fără riscuri, respectiv autoturismele vor fi îndepărtate din zona de acțiune iar condițiile de trafic pietonal vor permite acest lucru. Urmare a căderilor abundente de zăpadă și scăderii temperaturilor,  același serviciu a acordat asistență mai multor persoane fără adăpost, în prezent numărul persoanelor îndrumate și găzduite aici fiind de 22. La începutul acestei săptămâni adăpostul a înregistrat cel mai mare număr de persoane găzduite peste noapte, respectiv 35.

„Reluăm apelul la cetățenii orașului să faciliteze accesul utilajelor, atât pe străzile mai puțin circulate din unele cartiere, cât mai ales pe aleile dintre blocuri. Dacă utilajele pot pătrunde, înseamnă că putem degaja și parcările, însă trebuie să contribuim cu toții, în special cei care deținem autoturisme. Îndepărtarea zăpezii din fața proprietății, a blocului sau a magazinului este o obligație legală, dar mai mult morală”, a declarat primarul Dumitru Boroș.

În caz de situații mai deosebite cetățenii sunt în continuare încurajați să le semnaleze imediat la numărul 0235.411.760.

                                                Biroul de Presă al Primăriei Municipiului Bârlad

 

 

Situație Străzi

10

Ianuarie

logo                                                            

MUNICIPIUL BÂRLAD

 Informare publică 10.01.2019

 Situația străzilor din municipiul Bârlad

 Primarul Municipiului Bârlad, av. Dumitru Boroș, informează că, încă din noaptea de 9 spre 10 ianuarie, a dispus intervenția utilajelor de deszăpezire pe toate străzile din localitate, având în vedere cantitatea mare de precipitații sub formă de ninsoare care a căzut peste oraș.

Prin urmare, în intervalul orar 02.00-05.00, al zilei de astăzi, s-a intervenit cu un număr de patru sărărițe și cinci buldoexcavatoare cu lamă, precum și cu două autogredere. Prioritare au fost străzile Vasile Pârvan, Epureanu și Republicii, însă, după ivirea zorilor, a fost direcționat câte un buldoexcavator și pe toate arterele din cartierele Deal, Deal II, Țuguieta, Țuguieta II, Cotu Negru, Eminescu, Munteni și Podeni. În paralel, pe trotuarele de pe Bulevardul Republicii s-a intervenit cu un tractor cu lamă. Chiar dacă nu au fost înregistrate situații deosebite, circulația desfășurându-se în condiții de iarnă, au fost semnalate și situații în care accesul utilajelor de deszăpezire a fost îngreunat de mai multe autoturisme staționate, uneori neregulamentar, pe carosabil.

„În aceste condiții, facem apel la cetățenii orașului nostru să faciliteze accesul utilajelor, în special pe străzile și aleile dintre blocuri, în primul rând lăsând carosabilul liber. Apoi, am identificat mai multe situații în care unii localnici au considerat de cuviință să dea pe stradă zăpada de pe trotuare, obligându-ne astfel să mai trecem o dată cu utilajele prin zonă, cu alte costuri, suportate tot din banii noștri. De fapt, zăpada poate fi strânsă fără probleme acolo unde sunt spații verzi, sau pe marginea trotuarului, acolo unde acesta permite, pentru a fi ridicată ulterior”, a declarat primarul Dumitru Boroș.

Chiar dacă astăzi nu s-au întâmpinat și alte probleme, la Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență, din cadrul Primăriei Bârlad, nefiind semnalate situații deosebite, se recomadă atenție sporită pentru ziua de 11 ianuarie. Prognoza meteo anunță căderi abundente de zăpadă, tot județul fiind sub atenționare de cod gașben până la orele amiezii. Localnicii care dețin autoturisme și intenționează să plece din localitate sunt sfătuiți să se se asigure că nu le lipsesc din mașini lopeți, săculeți cu material antiderapant și lanțuri. De asemenea, și cei care locuiesc la case ar trebui să aibă la îndemână lopeți iar în caz de situații mai deosebite să le semnaleze imediat la numărul 0235.411.760.

                                               Biroul de Presă al Primăriei Municipiului Bârlad

 

Comunicat de Presă 09.01.2019

9

Ianuarie

   logo                                                         

MUNICIPIUL BÂRLAD

 Comunicat de presă 09.01.2019

 Primarul Municipiului Bârlad, av. Dumitru Boroș, apreciază ca fiind absolut  nejustificată absența unui număr de nouă consilieri locali social-democrați de la ședința de îndată convocată astăzi, pentru luarea unei decizii imediate în privința delegării gestiunii transportului public local.

Inițiativa legislativă propusă votului Consiliului Local Municipal Bârlad de către primarul Dumitru Boroș a survenit după ce actualul concesionar a anunțat că dorește să rezilieze contractul în baza căruia efectuează transportul public de persoane. În aceste condiții, se impunea luarea unei decizii imediate. Varianta legală și cea mai la îndemână pentru ieșirea rapidă din acest impas a fost delegarea gestiunii Serviciului de Transport prin atribuire directă. Pentru acest lucru era nevoie de votul a cel puțin două treimi (14) din totalul consilierilor locali. Întrucât la ședință nu au fost prezenți decât 11 consilieri locali (nouă din partea PNL, un independent și unul din partea PSD), proiectul de hotărâre, care avea să stabilească ce se întâmplă cu transportul bârlădenilor până la organizarea unei noi licitații, nici măcar nu a putut fi supus votului.

„Consilierii PSD au invocat faptul că nu participă la ședință pentru că nu au avut timp să studieze un proiect atât de important. Greșit, pentru că transportatorul actual a anunțat din decembrie că va lua această decizie. În plus, este de datoria fiecăruia în parte să se informneze, mai ales că aceeași adresă pe care am primit-o eu a fost transmisă și la Consiliul Local. Mai mult decât atât, tocmai acesta este și motivul pentru care am convocat ședință de îndată: să discutam, cu toții, la această masă. Puteam sta și până la miezul nopții pentru o problemă atât de importantă pentru oraș. Dar, iată, nu avem cu cine! Acum rămâne la latitudinea cetățenilor să aprecize la cine este dezinteresul”, a declarat primarul Dumitru Boroș.

Discuțiile pe tema transportului public din municipiu vor fi reluate într-o altă ședință a Consiliului Local, chiar dacă la întocmirea noului caiet de sarcini – supus votului astăzi – au participat atât reprezentanți ai Executivului cât și ai Legislativului local.

                                                                                  Biroul de Presă al Primăriei Municipiului Bârlad

Anunț Ajutoare Încălzire

8

Ianuarie

 

 

ANUNŢ

 

Conform O.U.G. nr.114/2018, începând cu data de 1 ianuarie 2019 se poate depune „Cerere-Declaraţie pe Propria Răspundere pentru acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinţei cu gaze naturale şi energie electrică” de către familiile şi persoanele singure al căror venit mediu net lunr pe membru de familie, respectiv al persoanei singure, se situează până la valoarea de 750 lei.

Scrisoare de Aderare la Asociația „Moldova Se Dezvoltă”

7

Ianuarie

Anunț Plăți Taxe și Impozite 2019

3

Ianuarie

logo

MUNICIPIUL BÂRLAD

 

În atenția contribuabililor persoane fizice

 

Începând cu data de 11.01.2019 se pot plăti obligațiile fiscale pentru anul în curs.

Pentru a se evita aglomerația de la început de an de la ghișeele Serviciului Taxe și Impozite Persoane Fizice, contribuabilii din Municipiul Bârlad sunt rugați să opteze pentru varianta plăților online, de pe site-ul www.ghiseul.ro. Aici, persoanele fizice își pot crea singure un cont on-line, pentru plata creanțelor bugetare (impozite și amenzi). Urmând instrucțiunile de pe site se poate crea, foarte ușor, contul, pentru ca apoi să primiți datele de acces (utilizator și parolă) pe mail. Odată contul creat, se pot vizualiza obligațiile de plată și implicit se pot efectua plăți online.

Modulul de plăti este funcțional pentru aproape toate categoriile de taxe și impozite și poate fi accesat după intrarea în cont.

La plățile online sunt acceptate doar cardurile 3D Secure. Foarte important este că la orice plată online nu se percep comisioane, acestea fiind suportate de către Primăria Bârlad.

ghiseul-logo

Mesajul Primarului Municipiului Bârlad, av. Dumitru Boroș, cu ocazia Crăciunului

24

Decembrie

DSC_1207

În numele a tot ce e bun în lume, îmi doresc să vi se împlinească cele mai curate dorințe, să fiți binecuvântați cu sănătate și să aveți gânduri frumoase în fiece zi a Crăciunului și a anilor ce vor urma! Crăciun fericit, dragi bârladeni! Sărbători frumoase alături de cei pe care îi iubiți și pretuiți!

Final de Campanie de Plantări de Toamnă

12

Decembrie

 

logo

MUNICIPIUL BÂRLAD

 Informare publică 12.12.2018

 

Zestrea verde a Bârladului bate un nou record

Primarul Municipiului Bârlad, av. DUMITRU BOROȘ, aduce la cunoștința opiniei publice că, zilele trecute, s-a finalizat campania de plantări de toamnă. Localitatea și-a îmbogățit zestrea verde cu încă 430 de copaci și circa 4.000 de butași de trandafiri, echivalentul a cel puțin o jumătate de hectar de pădure.

Principalele zone unde s-au făcut plantări sunt Cartierul „Mihai Eminescu, pe străzile Titu Maiorescu și Veronica Micle. Aici au fost plantați, cu sprijinul personalului Garnizoanei Bârlad, 165 de puieți de salcâm. De asemenea, alți 35 de puieți din aceeași specie au fost plantați și pe strada Trestiana. Străzile Gheorghe Doja și Constantin Hamangiu „găzduiesc” din această toamnă 130 de tei, în timp ce mai multe locuri de joacă și parcări din oraș vor fi umbrite de 50 de platani. Și parcurile și spațiile verzi ale orașului și-au completat zestrea cu încă 4.000 de butași de trandafiri multicolori.

În premieră la Bârlad, o stradă (Mihail Kogălniceanu) va fi înfrumusețată de 50 de arbori din specia Albizia (arborele de mătase), originari din Asia, cunoscuți și sub numele de „Summer Chocolate”. Numai în ultimii doi ani și jumătate, în total, în Bârlad s-au plantat peste 1.500 de puieți, din diferite specii, un record pentru oraș, într-un timp atât de scurt.

„Ținem foarte mult la spațiile verzi ale orașului și, așa cum am mai spus, pentru fiecare copac ce se va usca din cauze naturale sau pe care vom fi nevoiți să îl sacrificăm din motive bine întemeiate vom planta zeci, în loc. Este o acțiune care va continua și pe viitor, întrucât trebuie să ne gândim serios la sănătatea noastră și a copiilor noaștri, mai ales că ne-am asumat un obiectiv clar: reducerea cât mai mult a gradului de poluare a localității. Pentru acțiunea din această toamnă vreau să le mulțumesc în mod deosebit celor de la Garnizoana Bârlad și domnului comandant col. Sorin Bălan, care ne-au dat concursul și ne-au sprijinit cu plantările din Cartierul „Mihai Eminescu””, a declarat primarul Dumitru Boroș.

Întrucât, în unele zone în care s-au făcut plantări de toamnă, au apărut cazuri – așa cum s-a mai întâmplat – în care unele persoane certate cu bunul simț au rupt puieții, primarul Dumitru Boroș face apel la populație să sesizeze orice viitoare fapte similare, pentru a putea fi luate măsurile care se impun. Totodată, localnicii sunt rugați să păstreze intact spațiul verde al municipiului.

          Biroul de Presă al Primăriei Municipiului Bârlad

Indicatoare Denumire Străzi

11

Decembrie

logo

MUNICIPIUL BÂRLAD

 Informare publică 11.12.2018

 Indicatoare noi cu denumirile străzilor din Bârlad

 Primarul Municipiului Bârlad, av. DUMITRU BOROȘ, aduce la cunoștința opiniei publice că, începând din această lună, la intersecțiile altor nouă străzi principale cu artere secundare din localitate au fost montate încă 50 de așa-numite „Indicatoare denumire stradă”.

Necesitatea montării acestor indicatoare este dată de faptul că, în baza unor studii efectuate, s-a constatat o creștere considerabilă a valorilor de trafic de tranzit prin localitate. În aceste condiții, foarte mulți șoferi din alte localități care trec prin Bârlad nu știu ce rute să aleagă pentru a tranzita orașul sau pentru a evita traficul de la orele de vârf. Mai mult decât atât, până și mulți dintre localnici au solicitat îmbunătățirea gradului de informare, indiferent că sunt conducatori auto sau pietoni.

„Momentan, din studiile efectuate s-a constatat necesitatea instalării altor 50 de stâlpi cu indicatoare, pe care s-au montat 94 de tăblițe cu denumirile străzilor care se intersectează. Este vorba despre nouă intersecții de străzi cu valori mari de trafic. Până la finalul acestei luni montarea indicatoarelor va fi gata și, în plus, se va realiza și schimbarea aspectului urbanistic al străzilor în cauză. Primele indicatoare, după cum se știe, am decis să le montăm anul trecut, pe Bulevardul Republicii, acum continuăm cu aceste nouă intersecții, dar acțiunea va continua și anul viitor”, a declarat primarul Dumitru Boroș.

Lista completă a străzilor pe care au fost montate indicatoare este următoarea:

  1. B-dul EPUREANU, intersecție cu străzile Aleea Parc, Alexandru cel Bun, Nicolae Tonitza, Gheorghe Roșca Codreanu, Mihail Kogalniceanu, Ion Creangă, Dr. Codrescu, Gheorghe Emandi, Constantin Hamangiu;
  2. Strada NICOLAE BĂLCESCU, intersecție cu străzile 1 Decembrie, Nicolae Iorga, Aurel Vlaicu, Dâmboviței, Aviației, Ecaterina Teodoroiu, Constantin Brâncoveanu, Sublocotenent Pogonat, Gheorghe Doja, Ștefan Procopiu;
  3. Strada DRAGOȘ VODĂ, intersecție cu străzile Sfinții Voievozi, Vasile Lupu, Suceava, Saturn, Hotin, Mihai Eminescu, Tudor Vladimirescu;

  1. Strada MIHAI VITEAZU, intersecție cu străzile General Vasile Milea, George Enescu;
  2. Strada Col. SIMIONESCU SAVA, intersecție cu străzile Prutului, Bicaz, Tutovei, Popa Șapcă;
  3. Strada PALODA, indicator denumire stradă;
  4. SENS GIRATORIU PODUL PESCĂRIEI – indicatoare pentru străzile Alexandru Ioan Cuza și Alexandru Vlahuță;
  5. Strada IOAN POPESCU, intersecție cu străzile Ștefan cel Mare, Victor Ion Popa, Marcel Guguianu, Vasile Pârvan;
  6. Strada VASILE PÂRVAN, intersecție cu străzile Siret, Petru Rareș, Simion Bărnuțiu, Căpitan Grigore Ignat, Vasile Pârvan – indicator denumire stradă.

           Biroul de Presă al Primăriei Municipiului Bârlad