TURISM

Iulie 30, 2018

Anunt de presa incepere proiect

 

 

 

Noiembrie 15, 2017

Primăria Municipiului Bârlad a demarat proiectul de strângere de date și informașii cu privire la toate tipurile de transport în vederea realizării Planului de Mobilitate Urbană Durabilă, studiu impus de Uniunea Europeană și necesar accesării de fonduri europene în perioada 2014-2020.

Avem rugămintea ca în urmatoarele 15-20 de minute să răspundeti obiectiv la întrebările de mai jos și să contribuiți activ la elaborarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă a Municipiului Barlad.

Click >AICI<

August 30, 2017

HOTARAREA NR.170 DIN 08-12-2016 privind aprobarea Schemei de ajutor de minimis pentru stimularea investițiilor și crearea de noi locuri de muncă pe teritoriul Municipiului Bârlad prin acordarea de reduceri la plata impozitelor și taxelor locale

HOTARAREA NR.170 DIN 08-12-2016 privind aprobarea Schemei de ajutor de minimis pentru stimularea investițiilor și crearea de noi locuri de muncă pe teritoriul Municipiului Bârlad prin acordarea de reduceri la plata impozitelor și taxelor locale.

A Sosit Bradul Crăciunului 2018!

15

Noiembrie

logo

MUNICIPIUL BÂRLAD

 Informare publică 15.11.2018

 Bradul din centrul Bârladului, o donație aparte

 De astăzi, în fața clădirii Primăriei Bârlad a fost amplasat bradul de Crăciun, unul cu o poveste mai aparte, care a fost donat municipiului de familia unui localnic.

Cel care a dorit ca bradul să fie împodobit în centrul Bârladului, pentru a bucura copii și adulți deopotrivă, se numește Paul Miron, un octogenar mereu preocupat de frumos. Bârlădeanul a spus, la un moment dat, că cel mai bun moment de a-l dona orașului ar fi iarna 2018-2019, întrucât a ajuns la înălțimea de peste 20 de metri și are și un coronament frumos. Numai că, din nefericire, donatorul nu a mai putut fi printre cei care se vor bucura de bradul Crăciunului 2018, întrucât a plecat, între timp, în lumea celor drepți. Familia defunctului a vrut să îi respecte dorința și astfel bradul a ajuns pe amplasamentul tradițional din fața clădirii primăriei.

„Vreau să le mulțumesc public membrilor familiei domnului Miron, un om deosebit și un bârlădean adevărat. Domnia sa a fost cel care a spus, pe când trăia, că în 2018, Anul Centenarului, este cel mai bun moment pentru ca acest brad să își încheie traiul bucurându-i pentru ultima dată pe cei care l-au sădit, și nu numai pe ei. Acum, familia l-a donat orașului în memoria lui!”, a declarat primarul Dumitru Boroș.

Bradul va fi împodobit și aprins odată cu iluminatul festiv din tot orașul, eveniment care va avea loc, evident, pe data de 1 Decembrie 2018.

                                    Biroul de Presă și Relații Publice al Primăriei Municipiului Bârlad

 

DSC_1795

 

 

Agenda Publică a Primarului Dumitru Boroș 14.11.2018

14

Noiembrie

logo

PRIMĂRIA MUNICIPIULUI BÂRLAD

Agenda Publică a Domnului av. DUMITRU BOROȘ, Primarul Municipiului Bârlad, pentru ziua de 14.11.2018

-ora 09.30 - Întâlnire de lucru, la Arad, între Primarul Municipiului Bârlad, av. Dumitru Boroș, însoțit de artistul plastic ieșean Constantin Crenganis – realizatorul lucrării „Monumentul Eroilor Neamului” – și reprezentanți ai societății care realizează turnarea în bronz a operei.

Discuții pe tema termenului de finalizare a investiției și stabilirea ultimelor detalii de expediere a monumentului, la Bârlad, în vederea amplasării.

Notă: Discuțiile de pe data de 14.11.2018 cu reprezentanții societății arădene au fost solicitate de artistul Constantin Crenganis, având în vedere importanța proiectului și necesitatea finalizării acestuia până pe data de 1 Decembrie 2018, Ziua Națională a României.

 

                      Biroul de Presă și Relații Publice al Primăriei Municipiului Bârlad

 

 

Reabilitare și Refacere Trotuare în Bârlad

13

Noiembrie

 MUNICIPIUL BÂRLAD

 Informare publică 13.11.2018

 Investițiile din bani publici nu sunt și nu vor fi un secret

 Întrucât în spațiul public se încearcă inocularea ideii că „bombardamentul cu informări publice”, ce vine dinspre Primăria Bârlad și se adresează direct cetățenilor, probabil ar dăuna credibilității unor publicații locale, Primarul Municipiului Bârlad, av. Dumitru Boroș, face următoarele precizări:

 1. De la începutul mandatului său și până în prezent, primarul Dumitru Boroș a decis ca orice sumă cheltuită din bugetul municipiului Bârlad să fie făcută publică, fără excepție;
 2. Faptul că, recent, s-a decis informarea opiniei publice despre reabilitarea/refacerea unei esplanade („Tineretului”) intens circulate a orașului este doar o continuare a transparenței decizionale asumate de primarul Boroș;
 3. Deși în localitate mai sunt încă persoane care, fie nu vor, fie nu le convine să vadă, opinia publică a fost informată despre reabilitarea mult mai multor trotuare. Reamintim, așadar, că lista cu străzi ale căror trotuare au fost reabilitate sau refăcute în totalitate, numai în ultimul an, se prezintă, în realitate, astfel:

Nicolae Iorga – trotuare pavate

Vasile Lupu (segment) – trotuare pavate

Nicolae Bălcescu – trotuare pavate

Carpați – segment spre Primăverii – trotuare asfaltate

Hotin – bordurare și trotuare asfaltate

Locotenent Major Martac Ioan – bordurare și asfaltare

Nicolae Tonitza – asfaltare și refacere trotuare

Vergeze – reabilitarea străzii și asfaltarea trotuarelor

Mihail Kogălniceanu – bordurare și asfaltare trotuare

Constantin Costache – bordurare și asfaltare trotuare

Vasile Pârvan – asflatare trotuare zona Bisericii „Sf. Spiridon”

Vasile Pârvan – Capela „Înălțarea Domnului” – bordurare și asfaltare trotuare

 1. Tot la capitolul refacere/reabilitare trotuare, prin bordurare, asfaltare sau pavare, mai trebuie spus că lungimea totală pe care s-a intervenit în 2018 a fost de peste 6 kilometri. Lucrările vor continua și anul viitor, pe alte trotuare, atât în zona centrală a municipiului, cât și în alte zone unde se va impune iar cetățenii orașului vor fi informați în permanență despre toate aceste lucrări.

Notă: Parte a acestei informări este și o succintă selecție de imagini, care prezintă doar unele din trotuarele reabilitate în oraș în ultimii doi ani.

 

                            Biroul de Presă și Relații Publice al Primăriei Municipiului Bârlad

Modificări la Legea fondului funciar

12

Noiembrie

logo

 

A N U N Ț       I M P O R T A N T

 

        În Monitorul Oficial nr. 679, din 6 august 2018, a fost publicată Legea 231, din 2 august 2018, pentru modificarea și completarea Legii fondului funciar, nr. 18 din 1991.

        Potrivit Art. 1, aliniatul 2 și 4, titularii construcțiilor pot depune cereri pentru obținerea titlurilor de proprietate pentru terenurile aferente construcțiilor, dacă se îndeplinesc condițiile legii:

 1. dacă solicitanții figurează în registrele agricole;
 2. dacă trerenul este în proprietatea statului român și persoanele solicitate au calitatea de proprietari ai construcțiilor;
 3. nu fac obiectul cererilor de constituire sau reconstituire a dreptului de proprietate.

 FACEM OBSERVAȚIA că potrivit Art. 2, din prezenta Lege, termenul de depunere a cererilor este de 120 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial, respectiv până la data de 6 decembrie 2018.

 Informatii suplimentare: Biroul Cadastru Imobiliar, Edilitar, Banca de Date și Registrul Agricol, ing.Corneliu Dascălu, interior 130.

 

PRIMAR

av. Dumitru Boroș

 

A N U N Ţ

9

Noiembrie

          Se aduce la cunoştinţa publică, că în condiţiile art. 7 din Legea nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, republicată, că urmează a se supune dezbaterii autorităţii publice locale deliberative Proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale, precum și a taxelor speciale, pe anul 2019, în baza raportului de specialitate și expunerii de motive cu documentaţia aferentă, proiect care se postează pe site-ul instituţiei noastre: wwww.primariabarlad.ro.

          Persoanele fizice sau juridice interesate pot depune în scris propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare cu privire la Proiectul de hotărâre mai sus menţionat, al cărui conţinut îl dăm publicităţii însoţit de raportul de specialitate.

 PROIECT DE HOTARARE IMPOZITE SI TAXE 2019

Lucrări de Reparații la Esplanada Centrală

9

Noiembrie

 

MUNICIPIUL BÂRLAD

Informare publică 09.11.2018

Start la lucrările de refacere a Espalanadei „Tineretului”

Primarul Municipiului Bârlad, av. DUMITRU BOROȘ, informează că, de câteva zile, au fost demarate lucrările de refacere a espalanadei din fața  blocului 3, de pe strada Republicii, la numărului 190, zona fostului Magazin „Tineretului”.

Întrucât această alee pietonală a fost și este în continuare foarte tranzitată, de-a lungul timpului pavajul existent s-a deteriorat grav, aici nefiind efectuate lucrări de reabilitare niciodată. În plus, proprietarii de magazine de la parterul blocului 3 precum și locatarii imobilului au solicitat ajutorul conducerii primăriei după ce au constatat că, din cauza degradării aceluiași pavaj, de fiecare dată când ploua, apa intra în spațiile comerciale și se scugea în subsol.

„Această esplanadă este pe domeniul public, în centrul orașului și, după cum se vede, s-a deteriorat foarte tare. Este vorba și despre vechimea lucrării, dar și a traficului pietonal intens. Prin urmare, întrucât au venit și solicitări din partea locatarilor blocului și a agenților economici din zonă, am decis reabilitarea, refacerea espalanadei. După mai multe analize tehnice, care au vizat inclusiv păstrarea vechii arhitecturi, s-a decis că cea mai bună soluție ar fi să montăm pavele, care rezistă mult mai bine la trafic și la intemperiile naturii”, a declarat primarul Dumitru Boroș.

Lucrările de reperații au o valoare de 98.000 lei, se desfășoară pe o suprafață de 540 metri pătrați și vor fi terminate în 45 de zile.

                   Biroul de Presă și Relații Publice al Primăriei Municipiului Bârlad

Lucrări demarate la „Monumentul Eroilor Neamului”

8

Noiembrie

 MUNICIPIUL BÂRLAD

 Informare publică 08.11.2018

 Au început lucrările la Monumentul Eroilor Neamului

 Primarul Municipiului Bârlad, av. DUMITRU BOROȘ, informează că, de ieri,  au fost demarate lucrările de amplasare a „Momenumentului Eroilor Neamului”, care va fi amplasat în Zona „Cerbul de aur”.

Monumentul în sine, realizat de sculptorul Constantin Crenganis, este aproape de finalizare, motiv pentru care, în paralel, au demarat acum lucrările de amenajare a soclului. Acesta va susține un grup statuar ce va fi închinat tuturor eroilor neamului românesc.

„După cum ne-am exprimat dorința, există toate premisele ca acest monument să fie realizat și amplasat până pe data de 1 Decembrie 2018. Este, după cum se știe, unul din cele trei obiective culturale pe care mi le-am asumat în Anul Centenar 2018, alături de reabilitarea Casei Memoriale „Alexandru Ioan Cuza” și de realizarea Centrului de Informare și Documentare din perioada comunistă – Casa „Dej”. Mai sunt doar câteva detalii de pus la punct și intrăm în linie dreaptă cu toate cele trei obiective”, a declarat primarul Dumitru Boroș.

                                        Biroul de Presă și Relații Publice al Primăriei Municipiului Bârlad

 

 

 

 

Anunț de Interes Public 08.11.2018

8

Noiembrie

Au început lucrările de canalizare (și) pe Strada Grahilor!

Primarul Municipiului Bârlad, av. DUMITRU BOROȘ, informează că proiectul de canalizare a străzilor din cartierele Munteni și Podeni a depășit 80% stadiul de finalizare. Asta după ce, de ieri, au demarat lucrările pe cel mai dificil tronson al investiției, respectiv Strada Grahilor, cu o lungime totală de peste 380 de metri. Potrivit estimărilor constructorului, operațiunea va dura circa trei săptămâni. Racordarea propriu-zisă a acestei străzi la canalizarea deje realizată se va face cel mai târziu în primăvara anului viitor.

                                             Biroul de Presă și Relații Publice al Primăriei Municipiului Bârlad

DSC_1439

Poliția Locală – Sprijin Pentru Capturarea Câinilor Fără Stăpân

5

Noiembrie

CONSILIUL LOCAL MUNICIPAL BÂRLAD

PRIMĂRIA MUNICIPIULUI BÂRLAD

POLIȚIA LOCALĂ BÂRLAD

02.11.2018

 I N F O R M A R E

 

CU PRIVIRE LA ACTIVITĂȚILE DESFĂȘURATE ÎN ZIUA DE 01.11.2018, CU OCAZIA ACTIVITĂȚILOR DE CAPTURARE A CÂINILOR FĂRĂ STĂPÂN DE PE DOMENIUL PUBLIC, DEMARATE DE PRIMĂRIA MUNICIPIULUI BÂRLAD

                 Având în vedere Contractul de colaborare și servicii sanitar-veterinare nr. 132/24.10.2018, încheiat între Primăria Municipiului Bârlad și Asociația pentru Supravegherea și Protecția Animalelor „IVETS”, cu privire la capturarea câinilor fără stăpân de pe domeniul public al municipiului Bârlad, prin adresa nr. 22860/2018 autoritatea publică locală a solicitat sprijin cu efective de polițiști locali în zonele în care se acționează pentru capturarea câinilor fără stăpân, cu scopul de a preveni acte de violență îndreptate împotriva personalului Primăriei și al Asociației „IVETS”.

                În baza prevederilor art. 6, litera f, din Legea poliției locale nr. 155/2010, referitoare la atribuțiile poliției locale care ”asigură protecția personalului din aparatul de specialitate al primarului/primarului general, din institutiile sau serviciile publice de interes local la efectuarea unor controale ori actiuni specifice”- în ziua de 01.11.2018, începând cu ora 06.30, au fost desemnați doi polițiști locali să îndeplinească această misiune.

                Întrucât, în jurul orei 08.00, mai multe persoane au împiedicat reprezentanții Primăriei și pe cei ai Asociației pentru Supravegherea și Protecția Animalelor „IVETS” să execute activitățile prevăzute în contract, prin exercitarea de acte de agresiune fizică, cuvinte jignitoare, acte de intimidare (materializate în filmări și fotografii), s-a impus intervenția cu forțe suplimentare pentru a preîntâmpina alte fapte cu violență și acte de tulburare a ordinii și liniștii publice.

                Drept urmare, față de șase persoane au fost luate măsuri de sancționare contravențională, pentru încălcarea în mod repetat, la diferite intervale de timp, a mai multor acte normative: Legea nr. 61/1991, art. 2, punctul 1, punctul 31, punctul 36; H.C.L.M. nr. 22/2002, art. 4, litera h; Legea nr. 349/2002.

                Din acest motiv au fost aplicate 21 de sancțiuni contravenționale cu amendă, valoarea totală a amenzilor acordate fiind de 16.300 lei. În plus, pentru că două persoane au sesizat infracțiunea de lovire sau alte violențe și distrugere, plângerile acestora și actele întocmite de agenții Poliției Locale vor fi înaintate Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad.

                Poliția Locală Bârlad atrage atenția reprezentanților asociațiilor de protecție a animalelor, ori susținătorilor acestora, să-și exprime opiniile în mod civilizat și să semnaleze autorităților presupusele ilegalități care cred că se comit, fără a împiedica însă organele de ordine sau ale administrației publice locale să-și exercite atribuțiile.

DIRECTOR  EXECUTIV

Vasile Chelaru

DSC_1733

Motivele Reluării Acțiunilor de Ridicare a Câinilor Fără Stăpân

2

Noiembrie

MUNICIPIUL BÂRLAD

Informare publică 02.11.2018

Motivele pentru care s-a decis reluarea capturării câinilor fără stăpân de pe străzile Bârladului

Primarul Municipiului Bârlad, av. DUMITRU BOROȘ, aduce la cunoștința opiniei publice că decizia intervenției pe domeniul public pentru capturarea câinilor fără stăpân, începând cu data de 01.11.2018, a fost luată având în vedere următoarele argumente:

 • Contractul încheiat între Consiliul Local Municipal Bârlad și Asociația Seelen fur Seelchen Bârlad a ajuns la termen;
 • Ulterior, această asociație a refuzat constant să ridice de pe domeniul public, lunar, cel puțin 100 de câini fără stăpân și să îi dea spre adopție, motivând că în oraș nu mai există asemenea animale;
 • Aceeași asociație a asigurat că problema acestor animale va fi rezolvată definitiv, la nivelul municipiului Bârlad, în doi ani, lucru care nu s-a întâmplat;
 • Numai în acest an, un număr foarte mare de cetățeni au sesizat/reclamat că au fost atacați/mușcați de câini fără stăpân, atât la Poliția Locală Bârlad, cât și la Primăria Municipiului Bârlad;
 • La Spitalul Municipal de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad, de la 1 ianuarie până în prezent, în statistica Secției de Boli Infecțioase a fost consemnat un număr de 214 persoane mușcate de câini fără stăpân;
 • Pentru tratamentul cetățenilor mușcați de acești câini unitatea sanitară a cheltuit, până acum, suma de 110.354,24 lei;
 • În continuare, în localitate există foarte multe persoane care afirmă că au ajuns să circule cu frică pe străzi, chiar și pe timp de zi, în vreme ce numărul celor care au copii și se declară îngroziți de teama unor atacuri în preajma unităților de învățământ sau a parcurilor de odihnă sau de joacă crește de la o zi la alta.

NOTĂ: În baza Contractului de colaborare și servicii sanitar-veterinare, încheiat pe data de 24 octombrie, a.c., între Municipiul Bârlad și Asociația pentru Supravegherea și Protecția Animalelor IVETS Galați, toți câinii fără stăpân care vor fi ridicați de pe domeniul public, până pe data de 31.12.2018, vor fi tratați, fără excepție, indiferent de sex, vârstă sau rasă, cu respectarea întocmai a legislației în vigoare, respectiv OUG nr. 155/2001, Legea nr. 205/2004, HG 1059/2013, Legea nr. 258/2013.

                                       Biroul de Presă și Relații Publice al Primăriei Municipiului Bârlad

detaliu caini bolnavi